Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu

 ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585

ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,

tel. (75) 612 13 03

e-mail:mpp3@boleslawiec.eu

Ustawienia

Wyszukiwarka

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1248438
    • Do końca roku: 243 dni
    • Do wakacji: 50 dni
  • Kalendarium

    Czwartek, 2024-05-02

    Imieniny: Longiny, Toli

Jadłospis 08.04-12.04.2024

 

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Poniedziałek

08.04.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Szynka drobiowa 20 g(1,6,7)

Pomidor  20 g

Kawa zbożowa 200ml(1,7)

Jogurt owocowy 100g(7)

Banan 100g

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  200 ml(7,9)

Ziemniaki gotowane 100 g

Kotlet drobiowy w panierce 100 g(1,3,7)

Mizeria 75 g (7)

Kompot wiśniowy 200 ml



Wtorek

09.04.24

Płatki owsiane na mleku 200 ml(1,7)

Chleb pszenno-żytni 50 g(1)

Masło 8 g(7)

Dżem truskawkowy 20g

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Pasta z tuńczyka 20 g(3,4,7,10)

Sałata masłowa 1 liść

Herbata z pomarańczą 200 ml

Zupa ogórkowa 200 ml(7,9)

Makaron Penne z indykiem w sosie cukiniowym ze szparagami i mozzarellą 300 g(9)

Kompot jabłkowy 200 ml

Środa

10.04.24

Chleb pszenno-żytni  30 g(1)

Masło 8 g(7)

Ser żółty 20g(7)

Ogórek 20 g

Kakao 200 ml(7)





Bułka pszenna 50 g(1)

Kabanosy wieprzowo-drobiowe 30 g(1,3,7,9)

Papryka krojona w słupki 20 g

Kawa zbożowa 200 ml

Zupa szpinakowa 200 ml(7,9)

Kasza gryczana 100g(1)

Kotlet mielony z cebulką 100 g(1,3,7)

Surówka z białej kapusty 75 g

Kompot truskawkowy 200 ml

Czwartek

11.04.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8g(7)

Twarożek śmietankowy 20 g(7)

Konfitura śliwkowa 20 g(11)

Herbata malinowa 200 ml

Chleb pszenno żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Pasta z suszonych pomidorów z majonezem i szpinakiem 30 g(3,7)

Herbata z hibiskusem 200 ml

Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml(7,9)

 Ziemniaki gotowane 120 g

Udko z kurczaka z pieca 140 g

Surówka z czerwonej kapusty 75 g(7)

Kompot z owoców leśnych 200 ml

Piątek

12.04.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(7)

Masło 8 g(7)

Biała kiełbaska wieprzowa 2 szt(1,3,6,7,9)

Sałata masłowa 1 liść

Ketchup 15 g(9)

Herbata z cytryną 200 ml

Ryż na mleku z truskawkami 120 g(7)

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem  200 ml(1,3,9)

Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym  300g (1,3,7)

Kompot malinowy 200 ml

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); 

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; 

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; 

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem

 a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); 

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; 

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 

9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 

13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne.

Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:

  • Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
  • Twaróg i jogurty wegańskie
  • Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
  • Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
  • Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
  • Dżemy o niskiej zawartości cukru
  • Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy