Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu
ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585
ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,
tel. (75) 612 13 03
e-mail:mpp3@boleslawiec.eu
-
Statystyki
- Odwiedziny: 1253178
- Do końca roku: 228 dni
- Do wakacji: 35 dni
-
Kalendarium
Piątek, 2024-05-17
Imieniny: Brunony, Sławomira
Jadłospis 12.02-16.02.2024
|
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Poniedziałek 12.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Parówka śląska drobiowa 2 szt Ogórek 30 g Herbata owocowa 200ml |
Koktajl owocowy własnej produkcji 150 ml(7) Biszkopty 4 szt(1,3)
|
Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml(7,9) Łazanki z kiełbasą zwyczajną i boczkiem wędzonym 300 g Kompot malinowy 200ml
|
Wtorek 13.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g Szynka z indyka 10g(6,9,10) Pomidor 20 g Kakao (7) |
Chleb pszenno-żytni(1) Masło 8 g(7) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 30 g(3,7) Herbata owocowa 200 ml
|
Zupa ogórkowa 200 ml(7,9) Kasza gryczana150 g Klopsiki wieprzowe w sosie szpinakowym 120 g(1,3,7,9) Surówka z pora 75 g(7) Kompot wiśniowy 200ml |
Środa 14.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Pasztet drobiowo-wieprzowy 30 g(6,9) Sałata masłowa Herbata zimowa z cytryną 200 ml
|
Makaron z jogurtem waniliowym i truskawkami 100 g(1,3,7) |
Zupa kalafiorowa 200 ml(7,9) Ziemniaki pieczone 100g Indyk pieczony w sosie pieczarkowym 120 g(1,7) Coleslaw 75 g(7) Kompot z jabłek 200 ml |
Czwartek 15.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Twarożek z rzodkiewką 30 g(7) Sałata masłowa Herbata owocowa 200 ml
|
Kasza manna na mleku 150 ml(7) Banan 80 g |
Zupa dyniowa z makaronem 200 ml(1,3,7,9) Ziemniaki gotowane 100 g Filet z kurczaka w panierce sezamowej 100 ng(1,3,7,) Surówka z buraczków 75 g(7) Kompot z owoców leśnych |
Piątek 16.02.24 |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200 ml(1,7) Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Ser żółty 220g(7) |
Chleb pszenno-żytni 50 g Masło 8 g(7) Pasta z suszonych pomidorów, majonezu i sera żółtego z koperkiem 40 g Kawa zbożowa 200 ml(1,7) |
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 150 g Kotlet rybny w sosie koperkowym 120 g(1,3,4,7) Surówka z ogórka kiszonego 75 Kompot truskawkowy 200 ml |
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; : |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |